keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Asuminen Limerickissä



Ajattelin nyt tällä kertaa kirjoittaa näistä Limerickin asumisjärjestelyistä. Periaatteessa opiskelijalla on asunnon järjestämiseen kolme vaihtoehtoa: yliopiston asuntola, yksityinen opiskelija-asuntola tai asunnon vuokraaminen yksityiseltä. Päädyin valitsemaan yksityisen opiskelija-asuntolan, Brookfield Hallin. Päätökseen vaikutti eniten se, että aiemmin täällä vaihdossa olleet suosittelivat Brookfieldiä ja yliopiston asuntolat ovat kalliimpia. Koasin opiskelija-asuntojen vuokratasoon verratessa syyslukukauden vuokra tuntui kyllä täälläkin aika kalliilta, etenkin kun koko syksyn vuokra piti maksaa kerralla. Toisaalta on mukava ettei vuokran maksamisesta tarvitse huolehtia enää täällä ollessa.

Brookfield sijaitsee 2,5 kilometrin päässä yliopistolta, ja keskustaan on matkaa noin 4 kilometriä. Yliopistolle pääsee Brookfieldin omalla bussilla, joka kulkee arkipäivisin yliopiston ja asuntolan väliä. Bussin aikataulu on melko hämärä (kulkeeko vai ei?), mutta kyllä silläkin on aika monta kertaa päässyt yliopistolle. Lähin ruokakauppa on Lidlin-oloinen Aldi 1,5 kilometrin päässä. Parinsadan metrin päästä löytyy mm. kiinalainen, Subway ja paikallinen baari. Keskustaan pääsee kahdella eri bussilla, joista toinen lähtee kilometrin päästä ja toinen ihan Brookfieldin vierestä (se kulkee tosin vain kerran tunnissa).

Minä asun tuossa oikeanpuoleisessa talossa

 Täällä taitaa olla tapana laittaa vaihtarit asumaan muiden vaihtareiden kanssa, mutta samasta maasta tulevia ihmisiä ei yleensä laiteta samaan asuntoon. Asunnot on 2-3 hengen soluja, itse asun kolmen hengen asunnossa hollantilaisen ja ruotsalaisen tytön kanssa. Jokaisessa huoneessa on kuitenkin oma kylppäri, mikä on kyllä tosi hyvä juttu! Brookfieldissä taitaa myös olla tapana majoittaa tytöt ja pojat eri asuntoihin, niin kuin Suomessa, mutta muissa asuntoloissa on myös sekakämppiä. 

Johan alkaa tuntua kotoisammalta!

Huoneissa on kieltämättä varsin askeettinen sisustus: sänky, yöpöytä, ilmoitustaulu, tuoli ja yhden kokonaisuuden muodostava vaatekaappi/työpöytä/kirjahyllykombinaatti. Itse ostin yliopistolta julisteita, jotka ripustin teipillä huoneen paljaille seinille. Ja jotenkin kotoista tunnelmaa lisää joka paikkaan kasaantuva tavara... Yhteiset tilat koostuvat keittiöstä/olohuoneesta. Keittiöstä löytyy sekalainen kokoelma ruoanlaittovälineitä, joilla kokkaaminen onnistuu kyllä jos osaa olla hieman luova. Jenkkikaappi, liesi, leivänpaahdin ja mikro kuuluvat myös keittiön varustukseen. Olohuoneesta löytyy myös telkkari, josta näkyy aika monta paikallista/brittiläistä kanavaa. Olin ihan onneissani kun sain kerrankin katsoa Doctor Whon uusia jaksoja suoraan telkkarista!

Keittiö

Täytyy kyllä myöntää, että aika monet asiat on asunnossakin eri tavalla kuin Suomessa. Keskuslämmityksestä täällä ei kai ole kuultukaan, vaan lämmitys hoituu sähkökäyttöisillä pattereilla joita löytyy joka paikasta. Pattereiden käyttöä joutuu itse säätelemään. Periaatteessa pattereita kehotetaan käyttämään öisin koska yösähkö on halvempaa, mutta ainakin minun huoneessani patterin ajastin ei toimi. Myös vesi lämpenee sähkökäyttöisellä boilerilla, joka olisi syytä muistaa laittaa päälle hyvissä ajoin ennen kuin aikoo mennä suihkuun. Ajastintakin voi käyttää, jos tietää monelta aikoo peseytyä. 

Olohuone

Suurin ongelma asunnossa on kosteus. Ilmanvaihto ei toimi niin hyvin kuin voisi toivoa, ja kun asunnossa ei ole mitenkään erityisen lämmin niin pyykit ja pyyhkeet eivät tahdo kuivua oikein millään. Aamuisin ikkunaan on yleensä kerääntynyt melkoinen määrä kosteutta. Varmaankin juuri kosteuden takia huoneeni ulkoseinään on kerääntynyt varsin epäilyttävän näköistä kasvustoa… En halua oikeastaan edes ajatella mitä nuo vihertävät laikut ovat.

Kaiken kaikkiaan olen kuitenkin ollut tyytyväinen valintaani. Yksityiseltä vuokraaminen olisi ollut varmasti paljon vaikeampaa, ja on mukava että ei tarvitse huolehtia enää mistään käytännön asioista. Yliopiston asuntoloista olen kuullut, että niissä soluasunnot ovat huomattavasti suurempia: eräs tyttö kertoi asuvansa seitsemän muun kanssa, eikä kahdeksan hengen asunnossa ollut kuitenkaan kuin kaksi kylppäriä. Sen kuullessani osasin kyllä arvostaa omaa vessaani. :)          

Siinäpä nuo tärkeimmät varmaan tästä asumisesta. Flunssa alkaa muuten olla kohta parantunut, jäljellä on enää kauhea yskä.    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti